Chinees AI muziekplatform Mureka overtreft westerse concurrentie

Chinees AI muziekplatform Mureka overtreft westerse concurrentie

Het Chinese technologiebedrijf Kunlun Wanwei heeft een nieuwe versie van hun AI muziekplatform Mureka gelanceerd dat volgens experts de Amerikaanse concurrent Suno overtreft. Het platform kan stemmen klonen en muziek genereren in verschillende talen en stijlen.

Kunlun Wanwei heeft op 26 maart een belangrijke doorbraak aangekondigd met de lancering van Mureka V6 en O1, een AI systeem voor muziekgeneratie. Het platform, waarvan de naam is afgeleid van 'Music' en 'Eureka', introduceert nieuwe technieken voor het maken van muziek en het klonen van stemmen.

De nieuwste versie van Mureka ondersteunt muziekgeneratie in tien verschillende talen, waaronder Engels, Chinees, Japans, Koreaans en diverse Europese talen. Het systeem maakt gebruik van zelfontworpen ICL technologie die zorgt voor een verbeterde geluidskwaliteit en mixage.

Een van de meest opvallende functies is de mogelijkheid om stemmen te klonen. Gebruikers kunnen hun eigen stem uploaden of die van bekende artiesten gebruiken om nieuwe muziek te creëren. Het systeem kan vervolgens deze stemmen combineren met zelf gegenereerde muziek in verschillende stijlen, van elektronische muziek tot R&B. Dit roept natuurlijk vragen op met betrekking tot copyright, echter lijken vooral Chinese startups zich daar minder zorgen over te maken.

Voor ontwikkelaars en muziekplatforms heeft Kunlun Wanwei een API beschikbaar gesteld, waarmee ze Mureka's functionaliteit kunnen integreren in hun eigen producten. Ook kunnen gebruikers het model verfijnen met eigen data om specifieke muziekstijlen te genereren.

Het platform biedt daarnaast een TTS (text-to-speech) API waarmee meerdere stemmen kunnen worden gegenereerd voor bijvoorbeeld podcasts. Gebruikers kunnen kiezen uit vooraf ingestelde stemmen of hun eigen stem uploaden voor het maken van gepersonaliseerde content.

De technologie van Mureka maakt het mogelijk om tegen een fractie van de traditionele kosten muziek en soundtracks te produceren. Dit kan volgens experts grote gevolgen hebben voor de mondiale muziekindustrie, vooral voor kleinere studio's en onafhankelijke producers die voorheen beperkt werden door hoge productiekosten.

Kunlun Wanwei ziet deze ontwikkeling als een democratisering van muziekproductie, waarbij creators meer mogelijkheden krijgen om hun muzikale ideeën te realiseren zonder afhankelijk te zijn van dure studio's of professionele zangers.

🐕 Ivan